17
07.2021

新手化妝需要哪些化妝品?新手用眉粉定係眉筆?

美容時尚(化妝)  
標籤: 眉粉  眉筆  新手化妝 

新手畫眉應該用眉粉定係眉筆?新手化妝需要哪些化妝品?

 

新手化妝需要哪些化妝品?

粉底

對於一個完美嘅底妝,粉底係至關重要嘅,你可以選擇粉底液或遮瑕粉,要選擇接近皮膚色嘅,唔好太白,要自然些。根據膚質的不同選擇效果不一樣的粉底,如果你皮膚比較油,就選擇控油型的粉底。如果皮膚比較乾,選擇滋潤的粉底。咁先可以畀底妝更加服帖。

隔離霜

首先,要搞清楚一件事,隔離霜係無法隔離紫外線嘅,所以,隔離霜主要係起有一個潤色和防曬嘅功效。可以選擇白、綠、紫色。一般來講,亞洲人皮膚偏黃暗沉,選擇紫色嘅會比較啱。如果本身皮膚就白皙,可以選擇綠色嘅。

眉筆或眉刷、眉粉

初學者建議用眉筆,因為相對來講,眉筆最好控制。它適合眉毛比較稀疏的人,用眉筆將眉毛的空隙填滿,畫出眉尾。

定妝粉

可以用乾粉、散粉,也可用粉餅,主要是均勻遮瑕後的肌膚,並且定妝。

眼影

初學者建議選擇大地色眼影,呢個色號最唔易出錯,畫出嚟係自然裸妝嘅效果。無論係日常都係拍拖,實用性非常高。而且顏色唔複雜,比較易掌握。

眼線筆、眼線液或眼線膏

要貼住睫毛根部化,化嘅時候執筆隻手最好搵個支撐點,避免抖動。畫眉千祈唔好急,熟練後就定。如果是手殘星人,可以先從眼線筆入門,慢慢過渡到眼線液,畫眼線要多練習,熟能生巧哦!

 

新手用眉粉定係眉筆?

眉形唔完整,且眉毛比較稀疏,咁眉筆係比較好嘅選擇。因為眉筆更容易勾勒出根根分明嘅線條,都可以清晰描出輪廓。所以本身眉毛少嘅妹紙,建議用眉筆喲。

眉筆優點:方便快捷,適宜于勾勒眉形、描畫不完整的眉毛、勾勒眉尾。

對於眉形完整且比較濃厚嘅人,就建議選擇眉粉啦!眉粉可以讓眉毛變得更柔和。因為眉毛濃密嘅人,最主要係修剪出好睇嘅眉型。眉粉只係用嚟調整眉毛嘅底色。

眉粉優點:眉粉有非常自然柔和的效果,上色持久。可以明顯填補眉毛間的空隙幫助修飾眉形。適合新手。

 

選眉粉時需要注意嘅細節

挑選眉粉需要注意香料:而家好多商家都鍾意香味,所以揀眉粉緊嘅時候注意香味嘅選擇,唔好揀味道過於奇怪,味道大嘅眉粉。

眉粉專用刷頭:使用眉粉需要配備眉粉專用刷頭,選擇眉粉刷頭緊嘅時候記得選擇3D立體刷頭哦,咁刷出嚟嘅眉毛先好睇,對於新手來講難度更低哦。

眉粉嘅使用人群多數為化妝熟手,對於新手來講啱啱開始難度會比較大,掌握咗化妝緊嘅細節以後難度就會不斷嘅降低哦。

其實,無論係眉粉定係眉筆,都係畫眉工具,並無規定話必須用眉筆抑或必須用眉粉,大家可以將兩者結合起來使用,咁畫出嚟嘅眉毛更加自然。新手們可以不斷嘗試,搵到最適合自己嘅眉毛畫灋。

 

眉筆點揀顏色?

買眉筆緊嘅時候,要揀同髮色相近嘅顏色,亞洲嘅女仔一般用棕黑色比較啱。如果染過髮嘅話再根據頭髮顏色選擇。選用比頭髮顏色淺一號的眉筆或眉毛粉。亞洲女性比較適合棕色,盡量不要完全使用黑色,會使眉毛顯得過於嚴肅。

選擇眉筆緊嘅時候,注意以下兩點

1、質地柔和對皮膚沒有損傷

2、容易上色

在挑選眉筆時,筆桿的長短必須符合規定,外觀裝飾要美,筆芯應緊貼筆桿,不得有鬆動現象。筆芯嘅硬度要適中。

發表於2021.7.17
留言(0)
博客名稱 :
Yvoniy
網誌名稱:
Yvoniy's blog
使用天數:81
性別:
年齡:22
按月份瀏覽
    2021
  • 一月
  • 二月
  • 三月
  • 四月
  • 五月
  • 六月
  • 七月
  • 八月
  • 九月
>> 更多
系統分類
  • 美容時尚
  • 生活品味
自行分類